Keurmerk Makkelijk LezenKeurmerk Gewone TaalKenmerken makkelijk lezenTips makkelijk schrijvenOver onsNieuwsBoeken met ML-keurmerkUitgangspunten ML-keurmerkBoeken met het keurmerk Makkelijk Lezen (ML)

Op deze pagina vindt u de leesboeken die het keurmerk Makkelijk Lezen hebben gekregen (en die nog leverbaar zijn*). De boeken zijn ingedeeld op vanaf-leeftijd. Dat is slechts een indicatie, want de sociale en emotionele ontwikkeling is niet bij ieder kind of jongere dezelfde.

Alle boeken met het keurmerk ML zijn voor de betreffende leeftijdsgroep makkelijk te lezen en goed te begrijpen. De criteria die wij gebruiken voor het keurmerk staan op de pagina Kenmerken Makkelijk Lezen.

Ieder boek is door te klikken naar de website van de uitgever van het boek. Daar staat vaak een meer uitgebreide beschrijving van de inhoud met een inkijkexemplaar. De boeken zijn te bestellen bij de uitgever. En veel boeken zijn te leen bij de bibliotheken.

De meeste series die geschreven zijn voor nieuwkomers (NT2), worden ook graag gelezen door kinderen en jongeren zonder NT2-achtergrond. Daarom zijn deze series niet apart opgenomen. Het taalgebruik in deze boeken is extra makkelijk.


De leeftijdsindeling van de ML-boeken:

Voor kinderen vanaf 7 jaar
Voor kinderen vanaf 8 jaar
Voor kinderen vanaf 9 jaar
Voor jongeren vanaf 10/11 jaar
Voor jongeren vanaf 12/13 jaar
Voor jongeren vanaf 14 jaar
Voor jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen


*de laatste aanpassingen zijn van november 2022

Site ontwerp: Papermaker Sneek